dilluns, 9 d’abril de 2012

Treure el gel de les ales de l'avió

Hi ha moltes coses per explicar sobre aquesta Setmana Santa a Noruega. Pero una que m'ha cridat l'atenció ha succeit aquest matí ja dintre de l'avió que ens portava a Barcelona. En vint-i-dos anys que fa que hi viatjo, encara mai no ho havia vist.Aquests dies a la caseta de muntanya han estat boníssims, ho teníem tot: sol, neu perfecta, bona companyia familiar, bon menjar i una temperatura baixíssima que ens ha permés esquiar en condicions excepcionals. Una nit de lluna plena (ja ho explicaré) vaig esquiar a la 1:45 de la matinada a -15 graus.

Aquest matí però, un cop pujats a la nau ens han dit que abans d'enlairar-nos, l'avió havia de passar per la "dutxa". Com que jo precisament seia a la finestra sobre l'ala, he vist com un ruixat d'aigua calenta amb anticongelant treia en pocs minuts el gel adherit a les ales.

És exactament com es veu en aquest vídeo. El pes de les ales és molt important per mantenir l'avió ben controlat a l'aire. I el gel augmenta aquest pes i pot ser perillós.

Com qualsevol au voladora, l'avió s'ha desempolsat les plomes abans de prendre el vol. O bé ha fet una mica de "escalfament pre cursa".