divendres, 27 de maig de 2016

Una regió d'EspanyaQuines serien les coses que una regió normal pot esperar del país al qual pertany?


  • El país hauria de sentir la regió com una part d'ell mateix, com jo em sento la mà o el braç.             
  • El país hauria de sentir-se cofoi de la llengua de la regió que enriqueix la cultura d'aquesta nació, per tant hauria de promocionar-la, ensenyar-la a les escoles, utilitzar-la a les institucions i donar-la a conèixer a l'estranger.                                      
  • El país hauria d'intentar col·laborar en la logística de la seva regió permetent que tingués un bon corredor viari, marítim i ferroviari d'alta velocitat.                                                                                                                                           
  • El país s'hauria d'avergonyir que part dels seus ciutadans volguessin independitzar-se i en imaginar-se sense la seva regió se sentiria més pobre i limitat.                                                       
  • El país s'hauria de preocupar del benestar de llurs habitants i no ofegar-los sinó recolzar-los perquè són fills de la pàtria igual que els altres.                                                                               
  • El país en definitiva sentiria una forta empatia per la seva regió, patiria i gaudiria amb els seus anhels i les seves fites. Escoltaria amb atenció allò que la regió li voldria expressar sense tenir sempre un no com a resposta.
Si cap d'aquestes coses es compleix, aleshores aquell territori no és cap regió, és una mena de colònia. I és natural que creixi la desidentificació cap al país i es faci més gran el desig d'independència.

Personalment m'agradaria formar part d'Espanya. Però d'una altra Espanya republicana, plurinacional, multilingüe, democràtica on tots els territoris hi formessin part voluntàriament i es respectessin mútuament.

Em temo però que el tarannà centralista, monolingüe, dictatorial, monàrquic i colonialista d'Espanya m'abocarà a desitjar la independència.