dissabte, 29 de gener de 2011

Nuesa, innocència, puresa...

Aquest calendari solidari mostra els comerciants del mercat d'Horta despullats (o quasi) i serveix per recollir diners pel menjador popular "Caliu" on donen els tres àpats del dia a indigents del barri que amb la crisi s'han quedat sense res.

Abans la nuesa era una provocació. En Jonh Lennon sortia despullat per protestar contra el sistema, o la revista Interviú va escandalitzar la societat benestant de la transició amb les nenes del Sagrado Corazón en pilotes.

Han canviat les coses. Els nus són habituals a les revistes, a la tele, a totes les películ·les, per descomptat a l'art, al teatre, i del biquini es va passar al topless, i al nudisme. I ara ha començat a tenir un nou significat. Despullar-se per una causa. Calendaris solidaris. La nuesa com la metàfora de la puresa. En unes eleccions, no fa molts anys, un canditat de Ciutadants (Albert Rivera) es va despullar als cartells electorals. Volia dir, aquí em teniu, no sóc corrupte, no tinc res a amagar, estic despullat i sense "pecat".

Recordo la pel.lícula "Full Monty" on uns treballadors en atur, organitzaven un striptease per guanyar diners....


Aquest calendari no és el primer. Dones que havien tingut càncer de mama i que havien estat operades es mostraven sense res, valentes i pures, digníssimes. Persones amb síndrome de Down en un altre calendari posaven insinuants i lleugeretes de roba, i fins i tot uns treballadors del mateix Can Mèlich, el club esportiu on vaig a còrrer i a jugar a tennis, ho van fer per recollir diners per la fundació Vicenç Ferrer...

Sí, sense res, com vam arribar al món, sense amagar que som imperfectes, mostrant la pell i el pèl dels llocs més íntims. Sí senyor Hereu i senyor Trias, deixeu-los ser innocents, ser purs si volen, no amagar-se, no avergonyir-se, deixeu-los ser naturals, ser lliures.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

¿ De verdad crees que lo hacen porque son puros y limpios?

BLN ha dit...

No es que crea eso, es que ahora se asocia el nudismo a las buenas causas, en lugar de ser algo escandaloso como antes, es lo que intento explicar en el post, no sé si se entiende.

Cuesta mostrar el propio cuerpo sin poder esconder nada, o las cicatrices de una operación de mama, o la propia enfermedad del Down, es como decir... me atrevo por una causa, aunque que me cueste.

Anònim ha dit...

Sigo pensando que taparnos es lo que nos distingue de los animales,y no se trata de esconder.Los que tienen problemas físicos no son los que van desnudos

Joan ha dit...

Ui, molt em temo que alguns segueixen igual de rancis que sempre.

El que ens distingeix dels animals és pensar, no pas vestir-nos. El meu veí vesteix el seu gos i això no el fa més llest (ni a ell ni al gos).

La carn és la que és. I som animals, i tenim formes i coses que pengen i arrugues i imperfeccions, i el fet d'magar-les no és més que un recurs social. Es pot apreciar, o no. Per això som lliures. Per pensar, decidir que ens agrada o no, que acceptem i que no.

I em fan molta por els que volen decidir per mi. En aquest i en qualsevol altra cas.

SPEEDY - TXABI ha dit...

Crec, Belen, que no has sabut explicar bé el que volies dir-nos respecte de la teva opinió -sempre respectable, com totes- de la nuesa; perquè no crec que defensis, ni recolzis, el que pel ben mig del Passeig de Gràcia, per la Plaça Catalunya, pel davant del col·legi dels teus fills, o per davant d'una llar d'infants, o per on li roti, vagi un paio "en pilota picada i amb un picarol a la punta de la fava"...
Crec que volíes defensar una altra cosa i que potser no ens ho has sabut transmetre (al involucrar a l'Hereu i en Trias) i que crec que és el que ha provocat la "airada reacció" d'aquest anònim...

Anònim ha dit...

Soy la madre de Belén,me equivoqué al poner anónimo,pero soy muy mala con el ordenador y eso de open o url no sabía que quería decir. Solo trataba de dar una opinión sin ofender ni mucho menos querer cambiar a nadie,ni imponer ideas rancias.Está bien que haya opiniones diferentes y que podamos decirlo sin acritud.(Tengo 80 años)

Joan ha dit...

Ui. He ficat la pota, oi? No era la meva intenció ofendre ningú, de veritat. Per mi les idees ràncies impliquen aquesta mania de legislar-ho tot, prohibir-ho tot i controlar-ho tot. Discutir civilitzadament, no.

Crec que vestir-se és quelcom social, per això ho fem. Però no podem oblidar que no és, de cap manera, natural. Així que el que ens sembla escandalós (un paio amb un picarol, segons en Txabi ...) no deixa de ser una convenció. Ho veiem com ho veiem perque no hi estem acostumats, però de penjolls de carn en tenim tots, i no entenc perquè hauríem d'avergonyir-nos de la nuesa.
A mi em fan vergonya certes actuacions humanes, no pas l'embolcall que tenim.

De nou, si he ofès algú em disculpo. És cert que el meu to de vegades sembla bastant sec ...

Anònim ha dit...

Por supuesto que no me ofendo en absoluto y no has metido la pata para nada.Me encanta cambiar impresiones con gente que a mi aun me parecéis jóvenes.Si alguien ha "pixat fora de testo" soy yo.Un abrazo