dijous, 9 de maig de 2013

Paasilina en estat pur: Aatami ja Eeva


Heu llegit res de l'escriptor finlandès Arto Paasilinna? Els seus llibres són originals, divertits, tendres... Sempre apareix un personatge masculí de mitjana edat, solitari i en general desgraciat, pero que es pren les coses amb ironia i acaba millor que no ha començat.

L'últim que he llegit té un títol que enganya (Són antol·logics els títols paasilinnians) Aatami ja Eeva (Adam i Eva). L'origen de la humanitat? No, Una història d'amor? No, Reflexió filosòfico-religiosa? No. Res a veure.

Aatami és un inventor, un inventor molt pobre que només té un taller fet pols perquè cada dos per tres explota i els bombers ja passen de venir i un cotxe trontinat on desa els documents importants. Un dia tot es crema i es queda sense absolutament res i fins i tot amb una denúncia per part de l'asseguradora que ho ha cremat ell per cobrar la indeminització.

Però Aatami ha descobert una cosa que revolucionarà les fonts d'energia de tot el planeta. 

Eeva és una advocada d'ofici que li posen al pobre Aatami. Ella sap veure el negoci i plegats comencen l'aventura.

Recomano llegir sinó aquest (no crec que estigui traduït al castellà o català) qualsevol dels altres. Sempre té un primer capítol genial i com dic, va de mal en millor, un novel·lista que acaba les seves obres sempre amb optimisme.