dimecres, 26 de setembre de 2012

Dana i Emil enamorats (Emil Zatopek)

Dana Ingrova era una llançadora de javelina que com l'Emil era de Moravia. Havia nascut el mateix dia que el seu futur marit, el 19 de setembre de 1922 i, com a ell, li encantava l'esport. Es van conèixer a Londres i es van enamorar per sempre. Com deia ella : "Ja que coincidim en el dia del naixement, també fora bo que coincidíssim en el dia del casament" Així que es van comprar uns anells de promesos a Piccadilly Circus i poc després es van casar.

La parella practicava junta les seves respectives disciplines. La Dana llançava la javelina el més lluny possible i l'Emil feia un sprint per anar-l'hi a buscar. Un altre exercici que els agradava molt era que l'Emil corrés pels boscos de Moravia portant la Dana a coll. Emil deia que l'amor a la seva dona era la inspiració per les seves curses.

El moment culminat per tots dos van ser les olimpíades de 1952 a Helsinki. La cursa memorable de 5km que Emil va guanyar contra tot pronòstic, sembla que va inspirar Dana que llançava la javelina al mateix estadi, perquè, una hora després de felicitar-lo, ella va guanyar la seva medalla d'or.

Quan tots dos es van retirar de la competició, van dedicar-se junts a entrenar i motivar atletes joves fins la mort de l'Emil. Ja vidua, la Dana ha continuat fent aquesta tasca important fins fa poc. Aquest mes de setembre ha fet 80 anys.