dimecres, 4 de gener de 2012

El badall, l'estirament del cervell

Tothom sap els beneficis dels estiraments pels músculs i les articulacions del cos. Quan portem estona seguts davant l'ordinador, quan hem fet esport més o menys intensiu, quan hem passat una situació estressant, sempre ens diuen: estira.

El badall ve a ser un estirament més. Però en aquest cas estirem una part del cos que no permet accés i ho hem de fer mitjançant la respiració, la circulació de la sang i per descomptat els músculs.

Quan el cos nota que estem cansats, avorrits o afamats, quan els músculs necessiten un "xute" o simplement quan veiem altres persones o animals que ho fan, el cervell envia un SOS de reforçament. Pot ser que el dioxid de carboni estigui carregant massa els pulmons, que el cervell estigui massa calent, o que encara estigui poc actiu i de sobte passa tot això:

1) Entra aire en quantitat i fred. Es refreda el cervell.
2) El cos envia glucosa al cervell per posar-lo en funcionament.
3) Les mandíbules es separen i relaxen.
4) Tota la musculatura facial s'estira.
5) Els lacrimals comencen a treure llàgrimes i netegen la còrnia.
6) Surt un só que  ve a ser com un sospir sonor, on treiem l'energia negativa.
7) El diafragma i la musculatura intercostal es relaxa.
8) Entra oxígen a la sang i es neteja i accelera la circulació sanguínia.


Tots els animals badallen, inclosos els rèpitls i les aus, però els que més ho fan són els mamífers. El badall també s'encomana entre els animals i quan un comença,  tots l'imiten.

A més badallem al cos matern, el fetus de 24 setmanes surt badallant en moltes ecografies, es a dir que no és un gest aprés sinó que és innat.

Així que ja ho sabeu tots. Badalleu moltes vegades, sempre que ho necessiteu i si heu badallat llegint aquesta entrada no és perquè sigui molt avorrida, sinó perquè només parlar del tema, és suficient per provocar-lo!

4 comentaris:

jordicine ha dit...

Molt interessant! A mi badallar m'agrada. Hi va haver una època, en que estava un pèl nerviós, que no podia. Per sort, va durar poc. Un petó.

Joan ha dit...

M'agrada aquest paral·lelisme entre l'estirament muscular i el badall d'estirament mental. Molt plàstic.

María Fuentes ha dit...

Aqui una que ha bostezado leyendo!

Mar ha dit...

BLN, ja sabia això que aquí expliques. I com m'agrada badallar!!!! sí, és molt important. Deixe'm que els alumnes badallin!
Petons